top of page

KERATOKONUS TEDAVİSİ MALATYA

PicsArt_01-08-12.08.33.jpg

Keratokonus korneanın incelmesine neden olan ilerleyici bir hastalıktır.

Erken dönemde tedavi edilmediğinde kornea nakli gerekebilir.

Kerakokonus

Kornea gözün önünde berrak, kubbe şeklindeki tabakadır. Işığı kırarak gözün retina tabakasına odaklar. Keratokonus, korneanın incelmesi ve bir koni gibi şişmesi durumudur. Korneanın şeklinin değişmesi ışınların retina üzerine odaklanmamasına neden olur. Sonuç olarak, görme bulanıklaşır ve çarpık görme ortaya çıkar. 

Kerakokonus Neden Oluşur?

Keratokonusun nedeni  tam olarak bilinmemektedir. Bazı durumlarda genetik geçiş görülebilir.  Keratokonuslu her 10 kişiden yaklaşık 1'in de keratokonuslu bir ebeveyni vardır. Keratonkonus ayrıca aşağıdakilerle de ilişkili olabilir;

  • Göz alerjileri

  • Aşırı göz kaşıma

  • Marfan sendromu  ve Ehlers-Danlos sendromu gibi bağ dokusu hastalıkları

Genellikle ergenlik döneminde kendini belli eder.  Görme semptomları yaklaşık 10 ila 20 yıllık bir süre içinde yavaş yavaş kötüleşir. Keratokonus genellikle her iki gözü de etkiler ve iki göz arasında çok farklı görmeye neden olabilir. Semptomlar her gözde farklı olabilir ve zamanla değişebilir.

Kerakokonus Belirtileri Nelerdir?

Erken aşamada, keratokonus semptomları şunları içerebilir:

  • Hafif görme bulanıklığı

  • Düz çizgilerin bükülmüş veya dalgalı göründüğü hafifçe çarpık görme

  • Işığa karşı artan hassasiyet

  • Göz kızarıklığı

Daha sonraki aşamalarda, keratokonus semptomları genellikle şunları içerir:

  • Daha bulanık ve çarpık görüş

  • Uzağı görememe veya astigmatizmada artış. Sonuç olarak, sık sık yeni gözlük reçetelerine ihtiyacınız olabilir.

Keratokonusun erken aşamadan geç aşamaya geçmesi genellikle yıllar alır. Ancak bazı insanlar için keratokonus hızla kötüleşebilir. Kornea aniden şişer ve yara izi ortaya çıkar. Korneada yara dokusu oluştuğunda saydamlığını kaybeder. Sonuç olarak, görme daha da çarpık ve bulanık bir hal alır.

Kerakokonus Tanısı Nasıl Konur?

Keratokonus, rutin bir göz muayenesi ile teşhis edilebilir . Göz doktorunuz korneanızı inceler ve eğriliğini ölçer. Bu, şeklinde bir değişiklik olup olmadığını göstermeye yardımcı olur. Göz doktorunuz ayrıca özel bir bilgisayar kullanarak korneanızın yüzeyini haritalayabilir. Bu ayrıntılı görüntü, kornea yüzeyinin durumunu gösterir.

Keratokonus Nasıl Tedavi Edilir?

Keratokonus tedavisi iki farklı yoldan eli alınmalıdır. Birinci basamakta ilerleyici bir hastalık olan keratokonusun ilerlemesi durdurulur. Daha sonraki aşamada görmeyi düzeltmeye yönelik tedavi planlanır.

Keratokonusta ilerlemeyi durdurma

Cross Link Tedavisi (Kolajen çapraz bağlama)  

Korneayı güçlendirmek için özel bir UV ışığı ve ribofilavin göz damlası kullanılır. Bu tedavi korneanın daha fazla şişmesini önleyerek düzleşmesine veya sertleşmesine yardımcı olur. Cross Link tedavisi ortalama 45 dakika sürer. Öncelikle kornea tabakasının üzerindeki epitel soyurlur ve yarım saat boyunca göze damla damlatılır. Daha sonra 10 dakika boyunca UV ışın tedavisi uygulanır. İşlem tamamen ağrısız olup hasta aynı gün evine gidebilir. Özellikle ilk 24 saat gözde ağrı ve ışık hassasiyeti olur. Ortalama 3-6 ay arasında kornea eskisinden çok daha sert ve güçlü bir yapıya ulaşır.

Keratokonusta Görmeyi Artırma Tedavileri

Gözlük

Sert Kontakt Lens

Topolazer

Korneal Lentikül Nakli

Intacs

Kornea nakli

bottom of page