top of page
lens_surgery_banner.png

MULTİFOKAL (AKILLI MERCEK)

AMELİYATI

Akıllı Mercek Ameliyatı Ankara

katarakt ameliyatı malatya, göz ameliyatı malatya, göz mercek ameliyatı malatya, akıllı mercek ameliyatı malatya, malatya en iyi göz doktoru, göz lazer ameliyatı malatya

Presbiyopi ( Yakın Görme Problemi) Nedir?

Presbiyopi gözün yaşlanması ile ortaya çıkan doğal bir süreçtir. Çocukluk ve gençlikte oldukça yumuşak olan göz içi merceğimiz göz kaslarımız sayesinde şeklini değiştirerek farklı mesafelere odaklanma sağlar. Yaş ilerledikçe göz merceğinin yumuşaklığı azalır ve odaklanma gücü yıldan yıla giderek azalır. Bu süreç ortalama 40 yaşında başlar ve bir çok hasta 45-50 yaş arası yakın gözlük kullanmaya başlar. Daha önceden uzakta göz bozukluğu olan hastalar ise hem yakın hem uzak gözlük kullanmak zorunda kalırlar.

Akıllı Mercekler Nasıl Uygulanır?
katarakt ameliyatı malatya, göz ameliyatı malatya, göz mercek ameliyatı malatya, akıllı mercek ameliyatı malatya, malatya en iyi göz doktoru, göz lazer ameliyatı malatya

Multifokal Göz İçi Lensi (Akıllı Mercek) Nedir?

Multifokal GİL'ler, katarakt cerrahisinde kullanılmak üzere tasarlanmış üzerinde birden çok kırıcı yüzey bulunan  ve ameliyat sonrası gözlük kullanama ihtiyacını oratdan kaldıran bir tür protez mercektir. Ancak son yıllarda kataraktı olmayan bazı hastalarda da yakın ve uzak gözlük ihtiyacını ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır. 

Multifokal lensin yüzeyine oyulmuş eş merkezli halkalar, çeşitli mesafelerdeki görüntülerin retinaya odaklanmasını sağlar. Böylece hastalar her mesafede gözlüksüz görebilirler.

Bu yazımızda uzun yıllardır akıllı mercek ameliyatı uygulayan, Ankara göz doktoru Opr. Dr. Bekir Koç akıllı merceklerin kullanımı ile ilgili ayrıntılı bilgi vermektedir.  Akıllı mercekler ile ilgili hazırladığımız videoyu burayı tıklayarak izleyebilirsiniz.

 

Akıllı Mercek Nedir?

Neden Multifokal GİL'leri Seçmelisiniz?

Normal tek odaklı monofokal göz içi lensi (GİL), yalnızca tek bir mesafe odak noktasında görüşü düzeltir. Ve rutin ameliyatlarda hastanın göz derecesi uzakta sıfır olacak şekilde ayarlanır. Bu, bilgisayar kullanımı ve yakın görme için gözlük gerektiği anlamına gelir. Peki multifokal mercekler herkes için gerekli midir? Multifokal lens seçerken işinizi, hobilerinizi, aktivitelerinizi ve yaşam tarzınızı gözden geçirmelisiniz. Eğer aktif olarak çalışıyorsanız ve mesleğiniz gereği yakın görme gereksinimiz fazla ise, gün içerisinde yoğun olarak yakın gözlük ihtiyacı duyuyorsanız, yada yaşam tarzınız sürekli gözlük takıp çıkarmaya uygun değilse multifokal GİL'ler yani akıllı mercekler sizin için mantıklı bir seçim olacaktır. 

Multifokal Göz İçi Lensler (Akıllı Mercek) Nasıl Uygulanır?

Lens deyince birçoğumuzun aklına göze takılıp çıkartılan göz yüzeyine yerleştirilen kontakt lensler gelmektedir. Ancak Multifokal Göz İçi Lensler (Akıllı Mercek) ameliyat ile göz içerisine yerleştirilir ve ömür boyu gözünüzde kalır. Akıllı mercek uygulanmadan önce ayrıntılı göz muayenesi yapılır ve ameliyata engel bir durum olup olmadığı tespit edilir. Ameliyat için engel bir durum yoksa gözünüze yerleştirilecek mercek için ölçüm yapılır. Özel optik biyometri cihazaları göz çapı, kornea kırıcı gücü ve göz bebeği büyüklüğü gibi onlarca değişkeni hesaplayarak gözünüze uygun merceğin ölçüm bilgisini bize verir. Kataraktı olan hastada rutin katarakt ameliyatını (bkz. katarakt ameliyatı) takine göz içerisine yeleştirilir. Kataraktı olmayan hastalarda ise katarakt ameliyatına benzeyen bir ameliyat ile göz içerisindeki yumuşaklığını ve odaklanma gücünü kaybetmiş lens ortalama 2 mm'lik bir kesiden kapalı yöntem ile alınır ve yerine akıllı mercek yerleştirilir. Ameliyat ortalama 10 dakika sürer. Hastalar ameliyat sonrası 1-2 saat hastanede gözlem altında tutulduktan sonra evine gidebilir. Ankara göz hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Bekir Koç tarafından hazırlana akıllı mercek ameliyatı videosunu burayı tıklayarak izleyebilirsiniz. 

Multifokal Göz İçi Lens (Akıllı Mercek) Ameliyatı iki göz aynı andamı yapılır?

Akıllı mercek ameliyatı iki göz için aynı seansta uygulanmaz. Uygulayan merkezler olsa bili tüm dünyada kabul görmüş doğru olan yaklaşım iki göz ameliyatını en az 3 gün ara ile yapmaktır. Kliniğimizde akıllı mercek ameliyatları Opr. Dr. Bekir Koç tarafından ortalama 3-5 gün arayala yapılmaktadır.

Multifokal Göz İçi Lens (Akıllı Mercek) Ameliyatı sonrası göz ne kadar kapalı kalır ve günlük yaşama ne zaman dönülür?

Ameliyat sonrası göz bir gece kapalı kalır ertesi gün göz pansumanı yapılır ve göz açılır. Tamamen iyileşme ortalama 3-7 gün arasında değişir. Bir göz yapıldıktan 3 gün sonra diğer göz ameliyatı yapılır. İkinci göz ameliyatından ortalama 1 hafta sonra hasta günlük işlerinin hepsini hiç bir kısıtlama olmadan devam edebilir. Bu süre içerisinde tv izleme, kitap okuma gibi evde günlük faaliyetlerini yapmasında sakınca yoktur. 

Multifokal Gözİçi Lens (Akıllı Mercek) takıldıktan sonra Sonrası gözde yeniden derece oluşur mu?

Akıllı mercek ameliyatı göz derecesinde değişikliğe neden olan hastanın sertleşmiş göz içi merceği alındığı için yeniden göz bozukluğu oluşmaz.

Multifokal Göz İçi Lenslerin (Akıllı Mercek) bakım ihtiyacı var mıdır?

Akıllı Mercekler bir kontakt lens değildir. yani gözden kendinizin çıkartabileceği bir mercek değildir. yani göz içerine yerleştirildikten sonra herhangi bir bakım yada temizleme ihtiyacı olmaz.

Multifokal Göz İçi Lensler (Akıllı Mercek) gözden düşer mi?

Göz içi mercekler gözümüzün iris denen renkli kısmının arkasına bir kapsül içerisine yerleştirilir. Başarılı geçmiş bir ameliyat sonrası hastalar gözlerine çok ağır darbe almadığı sürece bu merceklerin kendiliğinden yerinden oynaması düşmesi yada kayması mümkün değildir.

 

 

Multifokal Göz İçi Lensleri (Akıllı Mercek) belli bir zamandan sonra değiştirmek gerekir mi?

Kaliteli bir göz içi merceğin ömrü 100 yıla yakındır. yani eğer kaliteli göz biyokimyasına uygun bir göz içi mercek kullanılmışsa bu mercekleri değiştirmek gerekmez. ancak bazı merkezlerde maliyeti azalmak için kullanılan merdiven altı üretim diye tabir edilen merceklerde sıkıntı yaşama ihtimali ve yeniden bu mercekleri değiştirme gereksinimi olabilir.

Her türlü göz bozukluğunda Multifokal Göz İçi Lensler (Akıllı Mercek) Kullanılabilir mi?

Göze yerleştirilecek mercekler ameliyat öncesi ayrıntılı ölçümler ile belirlenir. Her türlü göz bozukluğunda kullanılabilir. Sadece astigmatı olan hastalarda daha özellikli mercekler gerekir. 

Multifokal Göz İçi Lenslerin (Akıllı Mercek) Artıları ve Eksileri nelerdir?

Dikkat Edilmesi Gereken konular

Herhangi bir tıbbi prosedürde olduğu gibi, bu ameliyatlarında avantajları ve olası dezavantajları tartmak her zaman önemlidir.

  1. Multifokal GİL'ler herkes için uygun değildir. Dört dörtlük uyum için gözünüzde özellikle retina ve kornea problemi olmaması gerekir. Kornea opasiteleri, başta sarı nokta hastalığı ve diyabetik retinopati olmak üzere retina problemi olan hastalar için akıllı mercekler iyi bir seçim değildir.

  2. Piyasada onlarca farklı multifokal mercek (Akıllı Mercek) vardır. Unutmayın en pahalı mercek sizin için en uygun mercek olmayabilir. 

  3. Bununla birlikte, bu ameliyat için adaysanız, faydalar genellikle ilişkili risklerden ağır basar.

Çok odaklı GİL'lerin bazı temel artıları ve eksileri şunlardır:

Artıları

  1. Gözlük ve kontak lens kullanım maliyeti düşünüldüğünde ömür boyu daha düşük maliyet.

  2. Çok odaklı GİL'ler ile katarakt ameliyatı sonrası okuma gözlüğü veya bilgisayar gözlüğü ihtiyacınız ortadan kalkar. 

  3. Bu  lensler, görüş alanınızı genişletir, böylece ek gözlük kullanmadan yakın ve uzağı net bir şekilde görebilirsiniz.

  4. Aktif ve engelsiz yaşama özgürlüğü.

  5. Bakım veya rutin değişim gerekmez. Çok odaklı GİL'lerin sonuçları uzun ömürlüdür.

  6. Kontak lenslerin aksine, multifokal GİL'ler göz içine implante edilir ve herhangi bir ek bakım veya rutin değiştirme gerektirmez.

Eksileri;

  1. Uzun süreli Yakın mesafe çalışması esnasında yakın görme güçlüğü. Çok nadir durumlarda uzun süreli yakın çalışma durumunda küçük dereceli bir gözlük ihtiyacı olabilir. 

  2. Gece görüşünde  haleler ve kamaşmalar görmek. Bazı hastalar, karanlıktan sonra ışıkları çevreleyen haleler ve kamaşmaların yanı sıra gece görüşünde azalma oluşabilir. Bununla birlikte, çoğu hasta için bu, zamanla azalır, yaklaşık yüzde biri sürekli gece görüş şikayetleri yaşar ve bazen lensin değiştirilmesini gerektirir.

Multifokal Göz İçi Lensleri (Akıllı Mercek) Maliyeti ne kadardır?

Piyasada çok geniş yelpazede fiyat aralığına sahip Multifokal Göz İçi Lensleri (Akıllı Mercek) vardır. uluslararası standartlara sahip ve FDA ve benzeri onay almış mercekleri tercih etmek gerekmektedir. Genel olarak bir defada ödenen ücretler yüksek gibi gelse de ömür boyu değiştirilecek gözlük ücretleri düşünüldüğünde uzun vadede çokta pahalı olmadığı görülecektir.

Akıllı Merceklerin Avantaj ve Dezavantajları
Akıllı Mercek Video
Akıllı Mercek Hasta Görüşleri

Akıllı Mercek Nedir?

Akıllı Mercek Ameliyatı Hasta Görüşleri

Akıllı Mercek Ameliyatı Nasıl Yapılır?

bottom of page