top of page
1.png

Bir bakışta:

Diyabetik Retinopati

(Şeker Hastalığına Bağlı Göz Hastalıkları)

 

Diyabet ( şeker hastalığı ) tüm dünyada önlenebilir körlüğün en önemli nedenidir.

  • Belirtiler:

    İlk başlarda hiçbir belirti vermeyebilir. Maküla ödemi oluşmasıyla birlikte görme azalmaya başlar. Eğer zamanında tedavi edilmez ise ileri evrelerde ani olarak başlayan gözde siyah lekerler ve görme kaybı oluşur.

  • Tedavi:

    Diyabetiniz varsa hiçbir şikayetiniz olmasa bile en geç yılda bir defa göz muayenesi olmalısınız. Diyabetik retinopati teşhisi için göz anjiosu, optik koherans tomogrofi ve göz ultrasonogrofisi dahil detaylı göz mueyaenesi Ankara göz doktoru Opr. Dr. Bekir Koç tarafından Ankara Maya Göz Merkezi retina kliniğinde uygulanmaktadır. Diyabetik retinopati tedavisinde argon lazer, göz içi iğne tedavisi ve vitrektomi ameliyatları Ankara Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Bekir Koç tarafından uzun yıllardır başarı ile yapılmaktadır. 0505 267 73 16  numaralı telefondan Whatsapp üzerinden yada linki tıklayarak randevu alabilirsiniz. Diyabetik retinopati hakkında daha ayrıntılı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.

Diyabetik Retinopati  Şeker Hastalığına Bağlı Göz Hastalıkları )

Diyabeti olan insanlar  diyabetik retinopati denilen bir göz hastalığına yakalanabilirler. Yüksek kan şekeri seviyelerinin retinadaki kan damarlarına zarar verdiği zaman kan damarları şişebilir ve kan damarlarından dışarı sıvı sızabilir. Ya da kan akımını engelleyerek damarlar kapanabilirler. Bazen retinada anormal yeni kan damarları oluşur. Tüm bu değişiklikler görmemizi ciddi tehlikeye sokabilir.

Diyabetik Göz Hastalığının Evreleri

Diyabetik göz hastalığının iki ana evresi vardır.

NPDR (proliferatif olmayan diyabetik retinopati)

Diyabetik göz hastalığının erken aşamasıdır. Pek çok diyabet hastasında vardır. Hatta bazen ilk diyabet tanısı alan hastalarda da görülebilir. Erken aşamada görmeyi etkilemediği için belirti vermeyebilir. NPDR ile minik kan damarları sızarak retinanın şişmesine neden olur. Maküla tabakası etkilenmesiyle maküler ödem oluşur. Bu, diyabetli kişilerin görüşlerini kaybetmelerinin en yaygın nedenidir. Ayrıca NPDR ile retinadaki kan damarları kapanabilir. Buna maküler iskemi denir . Bu olduğunda kan, makulaya ulaşamaz vr görme kaybı oluşur. Bazen retinada eksüda adı verilen küçük parçacıklar oluşabilir. Bunlar görüşünüzü de etkileyebilir.

PDR (proliferatif diyabetik retinopati)

PDR, diyabetik göz hastalığının daha ileri aşamasıdır. Retina yeni kan damarları oluşmaya başlar. Buna neovaskülarizasyon denir. Bu kırılgan yeni damarlar genellikle göz küresi içine kanar. çok yoğun olmayan kanamalarda gözün önüde uçuşan siyah lekeler görülür. Çok kanarlarsa, görme kapanır. bazen hastalar sadece ışığı farkedebilecek şekilde görme kaybı yaşarlar. Bu yeni kan damarları fibrovasküler proliferasyona neden olabilir.  bu durum vitreomaküler traksiyon adı verilen makulada sorunlara neden olabilir veya traksiyonel retina dekolmanına neden olabilir. PDR çok ciddidir ve hem merkezi hem de çevresel (yan) görüşünüzü engeller.

Diyabetik Retinopati Belirtileri

Diyabetik retinopatiniz olabilir ve bunu bilmeyebilirsiniz. Bunun nedeni, erken evrelerinde genellikle hiçbir belirti göstermemesidir. Diyabetik retinopati kötüleştikçe, aşağıdaki gibi semptomları fark edeceksiniz:

Diyabetik retinopati semptomları genellikle her iki gözü de etkiler.

Diyabetik Retinopati Teşhisi

Öncelikle tam ve detaylı göz muayenesi yapılır. göz bebekleri damla ile büyütülerek retina muayenesi yapılır. Doktorunuz retinanızda  neler olduğunu görmek için floresein anjiyografi yapabilir. Floresein olarak adlandırılan ilaç damar yolundan verilir. Boya kan damarlarınızdan geçer. Özel bir kamera ile boya kan damarlarında dolaşırken retinanın fotoğraflarını çekiyor. Bu, herhangi bir kan damarının tıkalı veya sıvı sızıntısı olup olmadığını gösterir. Ayrıca herhangi bir anormal kan damarının büyüyüp büyümediğini de gösterir. Göz anjiosu Ankara Maya göz kliniğinde Opr. Dr. Bekir Koç tarafından yapılmaktadır. işlem ortalama 10 dakika sürer, ağrısız bir işlem olup hastanede yatış gerekmez. Optik koherens tomografi (OCT)  , retinaya yakından bakmanın başka bir yoludur. Bir makine retinayı tarar ve kalınlığının ayrıntılı görüntülerini sağlar. Bu, doktorunuzun maküler ödem yada traksiyon varlığını tespitinde kullandığı çok faydalı bir testtir.  Optik koherens tomografi (OCT) Ankara Maya göz kliniğinde Opr. Dr. Bekir Koç tarafından yapılmaktadır.

Diyabetik Retinopati Tedavisi

Tedaviniz, göz doktorunuzun gözünüzde gördüğü şeye dayanmaktadır. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:

Tıbbi kontrol

Kan şekerinizi ve tansiyonunuzu kontrol etmek görme kaybınızı durdurabilir. Beslenme uzmanınızın önerdiği diyeti dikkatlice uygulayın. Diyabet doktorunuzun size reçete ettiği ilacı alınız. Bazen iyi şeker kontrolü, görüşünüzün bir kısmını bile geri getirebilir. Kan basıncınızı kontrol etmek, gözünüzün kan damarlarını sağlıklı tutar.

İlaç

Anti-VEGF olarak adlandırılan ilaçlar göz içi enjeksiyon şeklinde diyabetik retinopatinin tedavisinde kullanılmaktadır. Bunlara Avastin , Eylea ve Lucentis dahildir.. Anti-VEGF ilaçları , maküler ödemi azaltmaya , görme kaybını yavaşlatmaya ve belki de görmeyi iyileştirmeye yardımcı olur . Bu ilaç göze yapılan enjeksiyonlarla verilir. Steroidler kullanılabilen diğer ilaçlar olup, maküler ödemi azaltmak için başka bir seçenektir.  Doktorunuz zamanla kaç tane ilaç enjeksiyonuna ihtiyacınız olacağını size önerecektir. Göz içi enjeksiyon tedavisi Ankara Retina Uzmanı Opr. Dr. Bekir Koç tarafından Ankara Maya göz kliniğinde yapılmaktadır.

Lazer cerrahisi

Sızan kan damarlarının kapatılmasına yardımcı olmak için lazer ameliyatı kullanılabilir. Bu, retinanın şişmesini azaltabilir. Lazer cerrahisi ayrıca kan damarlarını küçültmeye ve yeniden büyümelerini önlemeye yardımcı olabilir. Bazen birden fazla tedaviye ihtiyaç duyulur. Lazer tedavisi Ankara Retina Uzmanı Opr. Dr. Bekir Koç tarafından Ankara Maya göz kliniğinde yapılmaktadır.

Vitrektomi

Eğer ileri evre diyabetik retinopati gelişmişse  vitrektomi ameliyatı gerekebilir. Göz içi kanamalar, vitreomaküler traksiyon yada traksiyonel retina dekolmanı gelişen hastalarda vitrektomi ameliyatı gerekebilir. Ankara vitrektomi ameliyatı  yapan doktorlardan Opr. Dr. Bekir Koç tarafından Ankara Maya  göz kliniğinde yapılmaktadır.

Diyabetik retinopatiden görme kaybının önlenmesi

  • Şeker hastalığınız varsa, kan şekerinizi kontrol etme konusunda birinci basamak doktorunuzla konuşun. Yüksek kan şekeri retina kan damarlarına zarar verir. Bu görme kaybına neden olur.

  • Yüksek tansiyon veya böbrek sorunları varsa, doktorunuza bu sorunları yönetmenin ve tedavi etmenin yollarını sorun.

  • Detaylı göz muayeneleri için düzenli olarak göz doktorunuza görünün . Diyabetik retinopati, herhangi bir görme problemini fark etmeden önce bulunabilir.

  • Bir veya iki gözde görme değişikliği fark ederseniz, hemen göz doktorunuzu arayın.

  • Diyabetik retinopati için mümkün olan en kısa sürede tedavi alın. Görme kaybını önlemenin en iyi yolu budur.

Diyabet hastası iseniz
Detaylı göz muayenesi ve tedavisi için
Ankara Retina Uzmanı Göz Doktoru Opr. Dr. Bekir Koç ile
İletişime geçmek için
0505 267 73 16 Nolu telefondan whatsapp üzerinden mesaj gönderebilir yada
linki tıklayarak randevu alabilirsiniz.

DİYABETİK RETİNOPATİ
bottom of page