top of page
unnamed.jpg

  • Belirtiler:

    Akut retina yırtığı, etkilenen gözde aniden ortaya çıkan siyah noktalar ve şimşek çakar gibi yada yıldız kayar gibi ışık saçılmaları ile kendini belli eder. Kimde retina yırtığı gelişebileceğini veya ne zaman ortaya çıkabileceğini tahmin etmenin bir yolu yoktur. 

  • Risk Faktörleri: 

    • Retina yırtığı gelişmesi için illaki bir risk faktörü olması gerekli değildir, ancak olasılığı artıran bazı durumlar vardır.

    • İlerlemiş yaş

    • Yüksek miyopi

    • Doğuştan var olan retinal dejenerasyonlar

    • Travma

    • Ailede retina yırtığı veya dekolmanı öyküsü

    • Önceki göz ameliyatları

Tedavi:

  • Yukarda belirttiğimiz semptomlar varsa acilen göz doktoruna ulşmalısınız. Erken tespit edilmesi halinde 10 dakika süren kısa bir lazer operasyonu ile yırtık düzeltilir. İlerlemesi ve geç kalınması halinde skleral sörklaj, pnomotik retinopeksi yada vitrektomi ameliyatı gerekebilir.  Retinayırtığı tedavisi Ankara retina uzmanı  Opr. Dr. Bekir Koç tarafından uzun yıllardır başarı ile yapılmaktadır. 0505 267 73 16 numaralı telefondan whatsapp üzerinden mesaj göndererek yada linki tıklayarak randevu alabilirsiniz. Retina dekolmanı hakkında daha ayrıntılı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.

Bir bakışta: Retina Yırtığı ve Tedavisi

Retina Yırtığı Ve Tedavisi Ankara

Retina tabakası gözün iç duvarını kaplayan sinir tabakasıdır. Görmeyi oluşturan ince, ışığa duyarlı sinir hücrelerinden oluşan oldukça hassas göz tabakasıdır. Retina hastalıklarında geriye dönüşü mümkün olmayan kalıcı görme kaybı oluşabilir.

Semptomlar

Akut retina yırtığı olan bir hasta , etkilenen gözde ani başlayan şimşek çakar yada yıldız kayar gibi ışık çakmaları ve gözün önünde  siyah noktalar veya " uçuşmalar " şeklinde ortaya çıkar. Tedavi edilmemiş retina yırtıkları gözde vitreus kanamasına ve retina dekolmanına neden olursa bulanık görme veya periferik (yan) görüşte perdeler kapanıyormuş gibi bir gölge ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, bir retina yırtığı, herhangi bir belirgin semptom göstermeyebilir.

Nedenleri

Vitreus, gözün retina ile kaplı arka boşluğunu dolduran berrak jel benzeri bir maddedir. Doğumda bu jel retinaya bağlanır, ancak yaşlandıkça jel retinadan ayrılır ve arka vitreus dekolmanı oluşturur.  Çoğu durumda, bu herhangi bir sorun olmadan gerçekleşir. Bununla birlikte, doğası gereği daha "yapışkan" bir vitreusa sahip olan kişilerde, vitreus retinadan ayrıldıkça anormal bir şekilde retinayı çeker ve retinanın yırtılmasına neden olur. Göz travmasının bir sonucu olarak retina yırtığı da meydana gelebilmesine rağmen, çoğu retina yırtığı PVD nedeniyle kendiliğinden ortaya çıkar. Bazı durumlarda doğuştan var olan periferik retinal dejenerasyonlar retina yırtığı riskini artırır.

Risk Faktörleri

Retina yırtığı oluşması için illaki risk faktörleri gerekli değildir, ancak olasılığı daha da artırır. Bu faktörler şunlardır:

  • İlerlemiş yaş

  • Yüksek Miyopi 

  • Retinal dejenerasyonlar (retinadaki ince alanlar)

  • Travma

  • Ailede retina yırtığı veya dekolmanı öyküsü

  • Önceki göz ameliyatları

Kimin retina yırtığı geliştirebileceğini veya ne zaman ortaya çıkabileceğini tahmin etmenin bir yolu yoktur.

Teşhis

Retina uzmanı tarafından detaylı bir göz muayenesinden geçmeniz gerekir. Doktor özel kontakt lensler ile retina muayenesi yapar. Eğer gözde kanama varsa retinanın incelenmesi için göz ultorasonogrofisi gerekebilir. Retina yırtığı muayenesi ve göz ultrasonogrofisi Ankara retina uzmanı Opr. Dr. Bekir Koç tarafından yapılmaktadır. 

Tedavi ve prognoz

Retina yırtığı, retina dekolmanına ilerlemeden hemen önce teşhis edilirse, prognoz son derece iyidir. Retina yırtığı tipik olarak lazer veya dondurma prosedürü ( kriyoterapi ) ile tedavi edilir . Tedavi ayaktan yapılır ve çok etkili ve oldukça güvenlidir. Topikal anestezi kullanılır yani göz damla ile uyuşturulur. Prosedür sadece hafif rahatsızlık verir. İlerlemiş yırtıklarda pnomotik retinopeksi yada göze dışarıdan baskı uygulamak amacıyla skleral çökertme ameliyatı gerekebilir. Bir yırtık tedavi edildikten sonra, gelecekte ilave, ayrı retina yırtıklarının oluşma riski devam eder; bu nedenle sürekli izleme önemlidir. Tüm retina yırtıklarının tedavi edilmesi gerekmez. Semptomu olmayan hastalarda düşük riskli yırtıklar tespit edildiğinde bu yırtıklar tedavi olmaksızın takip edilebilir. Retina yırtığı tedavisinde Argon lazer, krioterapi, pnömotik retinopeksi, ve gerekli olgularda vitrektomi ameliyatı Ankara vitrektomi uygulayan doktorlardan olan Ankara Retina Uzmanı  Opr. Dr. Bekir Koç tarafından Ankara Maya Göz Merkezinde yapılmaktadır.  

bottom of page