
VİTREKTOMİ AMELİYATI
Vitrektomi Ameliyatı Nedir?
Nasıl Yapılır?
Hangi Durumlarda Yapılır?
Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ameliyatın Başarısı Nasıldır?

Vitrektomi Ameliyatı Nedir?
Vitrektomi, vitreus ve retina hastalıklarının tedavisinde göz boşluğunu dolduran jel kıvamında vitreusun alındığı ve retinanın tamir edildiği cerrahi bir prosedürdür. Vitrektomi ameliyatı göz ameliyatları içerisinde en hassas ve dikkat gerektiren ameliyatlardandır. Vitrektomi gerektiren göz hastalıklarıda genellikle herzaman acil ameliyat gerektiren durumlardır. Retina ve vitrektomi ameliyatları kliniğimizde Opr. Dr. Bekir Koç tarafından uzun yıllardır uygulanmaktadır. Sayfamızı okumaya devam ederek vitrektomi ameliyatı ve kliniğimizdeki uygulamalar hakkında daha fazla bilgi edinebilirisiniz. Malatya retina uzmanı Opr. Dr. Bekir Koç'a ulaşmak için 0542 547 36 44 numaralı telefonu arayabilir yada burayı tıklayarak randevu alabilirsiniz.
Vitrektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
İlk vitrektomiler 1970'lerde yapıldığından beri günümüze kadar çok gelişme göstermiş ve günümüzde yüksek başarı oranları ile uygulanan ameliyatlar haline gelmiştir. Vitrektomi ameliyatları hastanede donanımlı bir ameliyathanede steril koşullarda yapılmaktadır.
Ameliyat Öncesi
-
Ameliyat genellikle aksi bir durum olmadığı takdirde lokal anestezi ile yapılır. Eğer ameliyat 1 saatten uzun sürecekse yada hastanın genel durumu lokal anesteziyi kaldıramayacak durumda ise genel anestezi uygulanır. Genel anestezi uygulanacak hastaların ameliyatın öncesi geceden aç kalmaları gerekir. Lokal anetezi ile ameliyat edilecek hastaların aç kalmalarına gerek yoktur.
-
Eğer kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız (eğer kesilmesi durumunda hayati tehlike oluşturmayacaksa) kesilmesi gerekmektedir.
-
Ameliyat günü gerekli ameliyat hazırlığı yapıldıktan sonra hastaneye yatışınız yapılır ve göz ameliyat için hazırlanır. Bu hazırlık süreci ortalama 1-3 saat sürer.
Ameliyat Süreci
-
İşlem sırasında hastanın rahat etmesi için göz uyuşturulur (uyuşturulur). IV sedasyon (genellikle alacakaranlık uykusu olarak adlandırılır) veya nadir durumlarda genel anestezi ek rahatlama için kullanılabilir.
-
Göz antiseptik solüsyon ile hazırlanır ve steril bir örtü uygulanır. Operatif gözü açık tutmak için bir göz kapağı spekulumu kullanılır. Diğer göz kapatılır ve korunur.
-
Pek çok vitrektomi prosedürü artık kendiliğinden yapışan, sütürsüz (dikişsiz) kesilerle, yaklaşık bir kirpik genişliği olan yarım milimetre boyutunda kesilerle gerçekleştirilebilir.
-
Tipik olarak, göz içerisine gözün sklera denilen beyaz kısmındaki "güvenli bölge" olan pars planadan girilir ; dolayısıyla bu işleme pars plana vitrektomi denir . Özel lensli bir cerrahi mikroskop, gözün içinin geniş bir görüntüsünün yanı sıra büyütülmüş ve ayrıntılı bir görünüm sağlar.. Cerrah, jel benzeri vitreusu kesmek ve hassas bir şekilde çıkarmak için bir vitrektomi probu (vitrektör) kullanır.
-
Gözü aydınlatmak ve ameliyata yardımcı olan çeşitli diğer aletleri yerleştirmek için ayrı açıklıklar kullanılır. Bunlar şunları içerir:
-
Gözü aydınlatmak için bir ışık probu
-
Zarları ve yara dokusunu soymak için forseps (zar soyma)
-
Gözdeki sıvıyı çıkarmak için silikon uçlu drenaj iğneleri
-
Retina yırtıklarının etrafını kapatmak veya gözdeki anormal kan damarlarını tedavi etmek için bir lazer probu ( endolaser )
-
-
Göz, steril salinle (tuzlu su) veya bir gaz kabarcığı veya silikon yağı gibi camsı bir ikame maddesi ile dolu bırakılır. Bir vitreus ikame maddesi kullanıldığında, hasta tarafından ameliyat sonrası konumlandırma dönemi (tipik olarak yüz aşağı) retinanın iyileşmesine yardımcı olur.
Ameliyat komplikasyonları nadirdir, ancak enfeksiyon, kanama, yüksek veya düşük göz basıncı, katarakt, retina dekolmanı ve görme kaybını içerir.
Cerrahi Hedefler: Vitrektomi veya vitreus cerrahisi bir dizi durumu tedavi edebilir. Ameliyat yalnızca bu 4 koşul karşılandığında endikedir:
-
Bulgular görme kaybına neden oluyor veya tehdit ediyor
-
Durumun veya doğal geçmişin ciddiyeti, kendiliğinden veya ameliyatsız iyileşmeyi olası kılar
-
Potansiyel faydalar, ameliyatın potansiyel risklerinden ağır basar
-
Hasta, tedavinin riskleri ve faydalarının yanı sıra alternatifleri de anlar.
-
Ameliyatın hedefleri:
-
Görme kaybına neden olan patolojiyi (anormal durum) tedavi etmek için
-
Tekrarlama olasılığını azaltmak için
-
Komplikasyon riskini en aza indirmek için
-
Sadece vitrektomi ile çok az koşul tedavi edilir. Çoğu vitrektominin en az bir ek ilişkili prosedürü vardır.
Örneğin, uzun süredir şeker hastalığı olan bir hasta, yalnızca gözlemle iyileşmeyen ani ağrısız görme kaybı geliştirir. Vitreus kanaması olan vitreus kanaması teşhis edilir. Pars plana vitrektomi kanamayı giderir ve görmeyi geri kazandırır.
Bununla birlikte, kanamanın nedeni ele alınmazsa, vitröz kanamanın tekrarlaması muhtemeldir. Vitrektomi ameliyatına endolaser tedavisinin eklenmesi hem vitröz kanamayı hem de diyabetik retinopati alanlarını tedavi eder ve hastanın uzun vadeli mükemmel bir sonuca sahip olma olasılığı çok daha yüksektir.
Vitrektomi Ne Zaman Önerilir? Vitrektomi veya vitrektomi ve diğer prosedürleri gerçekleştirmek için 5 ana neden vardır:
-
Görmeyi engelleyen vireous opaklık (bulutlanma)
-
Retinanın anormal çekilmesinin neden olduğu durumlar
-
Retina veya diğer göz ameliyatı gerektiren durumlar
-
Vitreoretinal bir durumu teşhis etmek için (tanısal vitrektomi)
-
Terapötik bir cihaz veya ilaç teslimatı yerleştirirken
1. Görmeyi bloke eden vitröz opasite (bulutlanma): Vitreus boşluğu bulanıklaştığında, hastalar bulanık görme yaşarlar. Bulanıklığa asteroid hiyaloz , arka vitreus dekolmanı, vitreus kanaması, vitreus yoğunlaşması veya eski inflamasyon gibi iyi huylu (hafif) veya inaktif durumlardan kaynaklanıyorsa , tam bir pars plana vitrektomi semptomları çözebilir ve görmeyi kalıcı olarak iyileştirebilir.
Cerrahi uygulama kararı tipik olarak, vitrektomi cerrahisinin yaygın olmayan ancak ölçülebilir risklerine kıyasla hastanın semptomlarının ciddiyetine dayanır. Bu gösterge, 5 kategoriden en basit olanıdır.
2. Retinanın anormal çekilmesinin neden olduğu durumlar: Çoğu vitrektomi ameliyatı, retinadaki vitrözün anormal çekmesini (traksiyon) ele almak için yapılır. Vitreoretinal traksiyon, yaşlanma, miyopluk, şiddetli diyabet, ciddi prematüre bebekler, baş veya göz travması, YAG lazer kapsülotomi sonrası ve karmaşık ön segment cerrahisi ile ilişkili yaygın bir nedensel bulgudur . Bu koşullar şunlara neden olabilir:
-
Retina dekolmanı (Şekil 3a)
-
Epiretinal membran (Şekil 3b)
-
Maküler delik (Şekil 3c)
-
Traksiyon retina dekolmanı (Şekil 3d ve 3e)
-
Proliferatif vitreoretinopati
Tedavi, vitreus opasitelerini (bulanıklaştırma) gidermek için vitrektomi, vitrözün retinadan ayrılması, retinal traksiyonu gidermek için membran soyulması ve nüksü önlemek için gerektiğinde bir gaz kabarcığı veya lazer yerleştirilmesinden oluşur. Retina yüzeyinden membranları veya yara dokusunu çıkarmak hassas ve titiz bir iştir ve vitrektomiye ek olarak birçok teknik gerektirir.
3. Retina veya diğer göz ameliyatı gerektiren durumlar: Daha önce belirtildiği gibi, vitröz mizah ve retinadaki traksiyon çok çeşitli sorunlara neden olabilir. Bu nedenle vitrektomi, komplikasyonları önlemek veya birincil cerrahinin sonucunu iyileştirmek için de yapılır. Örneğin ön segment cerrahisi (katarakt, glokom, kornea, göz içi [göz içi] lens) sırasında bazen vitröz pupilden öne çıkar ve ön vitrektomi yapılır.
Benzer şekilde, bir katarakt parçası, göz içi lens veya başka bir yabancı cisim yerinden çıkıp vitröz içine geri düştüğünde, nesneyi tamamen serbest bırakmak için bir vitrektomi yapılır ve bu daha sonra çıkarılabilir veya yeniden konumlandırılabilir.
Glokomlu gözde göz içi basıncını kontrol etmek için pars plana içine yerleştirilen pars plana seton (kapak).
Bazen bir pars plana glokom implantının yerleştirilmesinin bir parçası olarak vitrektomi yapılır (resme bakınız). Bu cihaz, fazla sıvının gözden kaçmasına izin vererek göz basıncını düşürür. Vitrektomi, aksi takdirde drenaj tüpünü tıkayabilecek vitrözü çıkarır. Her örnekte, vitrektomi prosedürün sonucunu iyileştirir ve retina yırtığı, retina dekolmanı, maküla ödemi (şişme) ve diğer komplikasyonların olasılığını azaltır.
4. Vitreoretinal bir durumu teşhis etmek için (diagnostik vitrektomi): Vitrektomi için bu özel endikasyon, teşhise yardımcı olmak için vitrözün çıkarılması veya örneklenmesi gerektiğinde kullanılır. Şiddetli göz enfeksiyonlarında, göz iltihaplandığında ve göze yayılabilen belirli kanser türleri için tanısal vitrektomi yapılır. Vitröz muayenesi, en uygun tedavinin kullanılmasını sağlamaya yardımcı olur.
5. Terapötik bir cihaz yerleştirirken veya ilaç iletirken : Vitrektomi, göze terapötik bir cihaz yerleştirildiğinde de yapılır. Cihazlar, steroid veya anti-viral ilaçların verilmesi için uzatılmış ilaç verme cihazlarını, bir glokom drenaj cihazını (Şekil 3h), bir retina protezini ve terapötik ürünlerin retinanın altına yerleştirildiği gen terapisini içerebilir. Yeni teknolojiler, retinaya yönlendirilmiş tedavi vaadi sunuyor. Vitrektomi, bunu başarmanın bir yolu olabilir.
Ameliyat Öncesi (Pre-Op) - Ne Beklemeli: Ameliyattan önce doktorunuz gözünüzü dikkatlice inceleyecek ve genel sağlığınızı değerlendirecektir. Bu tipik olarak dikkatli bir yarık lamba , genişletilmiş göz muayenesi ve OCT (oküler koherens tomografi) , floresan anjiyografi , retina fotoğrafçılığı ve / veya ultrason gibi ofis içi testleri içerir .
Ameliyatın ön (ön) segmenti, korneayı veya lensi içermesi muhtemel ise başka testler yapılabilir. Göz travmatik yaralanma nedeniyle hasar görmüşse , yaralanmanın boyutunu tam olarak anlamak için BT taraması , MRI ve diğer prosedürler gerekebilir. Amaç, mümkünse, ameliyattan önce herhangi bir tıbbi durumu stabilize etmektir.
Retina veya vitreus durumu belirlendikten sonra, siz ve retina uzmanınız nasıl ilerleyeceğiniz konusunda bir plan yapacaksınız. Riskler, faydalar ve alternatifler (gözlem dahil) bilgilendirilmiş onayın bir parçası olarak tartışılacaktır. İmzalayarak, ameliyatın planlanmasına ve devam edilmesine izin veriyorsunuz.
Hem ameliyat tarihinizden önce hem de sonra diyaliz, evde bakım ve ulaşım gibi diğer tıbbi faaliyetleri koordine etmek çok önemlidir. Durumunuzu değerlendirmek için ameliyattan sonraki gün bir geri dönüş ziyareti beklemelisiniz.
Tipik olarak, hastalardan ameliyattan 8 saat önce “NPO” (ağızdan hiçbir şey) istenmez. Bazen gece yarısından sonra ağızdan hiçbir şey söylenmeyecektir, ancak bu ameliyatın başlangıç saatine bağlıdır. Ameliyatınız günün ilerleyen saatlerinde olabilir, ancak “gece yarısından sonra ağızdan hiçbir şey” yönergesine uymanızın bir nedeni, beklenmedik bir iptal olması durumunda cerrahınızın vakanızı programda yukarı taşıyabilmesidir. Hastalardan ayrıca NPO olması istenir, bu nedenle kusma meydana gelirse, mide içeriğinin soluk borusuna girmesi ve akciğerlere girmesi daha az olasıdır.
Doktorunuz ve anesteziyoloji ekibiniz, ameliyat günü ilaç tedavisine devam edip etmeme konusunda size tavsiyede bulunacaktır. Genelde göz damlası alan hastalar ameliyat günü de devam edebilir. Bununla birlikte, haplar ve diğer ağızdan alınan ilaçların belirli bir yöne ihtiyacı olacaktır. İlaç kalp, nefes alma, kan basıncı, nöbetler veya anksiyete için kritik öneme sahipse, bunlar muhtemelen bir çay kaşığı su ile devam edecektir.
İnsülin, kan sulandırıcılar, kalp pilleri veya diğer kritik cihazlar söz konusu olduğunda, her doktor ve anesteziyoloji ekibi size önerileri hakkında bilgi verecektir. Vitaminler, kolesterol düşürücü ilaçlar veya doğum kontrol hapları gibi diğer haplar muhtemelen ameliyattan sonra devam etmek için bekleyebilir.
Ameliyata geç kalmaktansa erken gelmeniz her zaman tavsiye edilir. Diğer ameliyat vakalarının beklenenden uzun sürmesi durumunda beklemeniz gerekebilir, ancak acele etmekten ve endişeli hissetmektense gelip dinlenmek daha iyidir. Giriş yaptıktan sonra, size bir kimlik (ID) bandı atanacaktır. Doğru hasta olduğunuzdan, doğru ameliyatı doğru göze yaptırdığınızdan emin olmanın ilk adımıdır.
Ameliyat öncesi alanda hemşirelik, anestezi ve cerrahi personel prosedürünüzü tekrar onaylayacaktır; ayrıca alerjileriniz hakkında sorular soracaklar ve devam etmek için sağlıklı olduğunuzu teyit edecekler. Ameliyat olacak gözü tanımlamak için bir işaretleme kalemi kullanılmadan önce, sizden tekrar sözlü olarak onay, çizelge ve planlanan ameliyatın beklentilerinize uygun olduğunu onaylamanız istenecektir. Emin değilseniz söyleyin!
Göz ameliyatı için özel tasarlanmış bir sedyede üzerinizi değiştirmeniz ve yatmanız istenecektir. Genellikle IV ve EKG yamaları ve bir oksijen monitörü, ekibin size rahatlık sağlamak için ilaç vermesine ve ameliyat sırasında yaşamsal belirtilerinizi takip etmesine izin vermek için yerleştirilecektir. Çoğu yetişkin , genel anestezinin yan etkilerinden kaçınmak için yalnızca minimal sedasyona sahiptir ve çünkü çoğu hasta hafif gevşeme ile daha rahattır.
Genel anestezi genellikle çocuklar ve ciddi şekilde yaralanmış, potansiyel olarak dengesiz veya endişeli bireyler için ayrılmıştır. Topikal (göz damlası) ve perioküler (göz çevresi) anestezi de tipik olarak gözü rahatlatmak ve ameliyatı ağrısız hale getirmek için verilir.
Devam etmeden önce, cerrahınız tüm personelin hemfikir olduğundan ve tüm sistemlerin "çalıştığından" emin olmak için son bir "mola" düzenleyecektir!
AMELİYAT KONTROL LİSTESİ
-
Doktorunuzla riskleri, faydaları ve alternatifleri tartışın
-
Ameliyat için bilgilendirilmiş onam imzalayın
-
Diyaliz, evde bakım ve ameliyat sonrası ulaşım gibi diğer tıbbi faaliyetleri koordine edin
-
Ameliyattan 8 saat önce ağızdan bir şey yok. Bazı durumlarda gece yarısından sonra hiçbir şey yok
-
Ameliyat günü ilaç kullanımı konusunda hekimlerinize danışınız.
-
Ameliyat için erken gelin
-
Tıbbi ekip ile prosedürü ve operatif gözü onaylayın
-
Ameliyattan sonraki gün bir değerlendirme ziyareti bekleyin - bir sürücüye ihtiyacınız olacak
Ameliyat Sonrası (Post-Op) - Ne Beklemeli: Belirtildiği gibi, çoğu ameliyat ayakta tedavi bazında yapılır. Göz, yaralanmadan korumak için genellikle rahattır, yamalı ve korumalıdır. Gözü tedavi etmek için bir gaz kabarcığı veya silikon yağı kullanılmışsa, cerrahınız size gerekli herhangi bir pozisyonu nasıl (yüzüstü gibi) ve buna ne kadar devam etmeniz gerektiğine dair talimatlar verecektir.
Gaz kabarcığı, retinayı normal konumuna geri bastırmaya ve göz iyileşene kadar orada tutmaya yarar. Genellikle sadece hafif sedasyon kullanıldığı için, hastalar genellikle kendilerini iyi hissederler ve bir saat veya daha kısa bir süre içinde eve gitmeye hazır olurlar. Bir sürücüye ihtiyacınız olacak çünkü hastaneler / cerrahi merkezler, ameliyattan hemen sonra araç kullanmanın sizin için güvenli olduğunu düşünmüyor.
Ameliyattan bir gün sonra doktorun muayenehanesine döndüğünüzde, görme yetiniz kendinize gelene kadar size yardımcı olacak bir şoför bulundurmanız tavsiye edilir. Gaz kabarcığı kullanılmışsa, yüksek göz tansiyonu riskini azaltmak için hava yolculuğu, azotlu gaz anestezisi kullanımı ve daha yüksek rakımlara çıkmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır. Doktorunuz bu aktivitelere ne zaman devam edebileceğiniz konusunda özel talimatlar verecektir.
Gaz kabarcığı veya silikon yağı içeren bir vitrektomiden sonra baş ve göz pozisyonunu korumak, göz ameliyatınızın başarısına katkıda bulunmanın çok önemli bir yoludur. Yolcu olarak seyahat ederken, gözünüzü veya başınızı belirtildiği gibi çevirmelisiniz. Sen gerektiğini hep seyahat ederken emniyet kemerinizi.
Ameliyat sonrası ilk ziyaretinizde, doktorunuz ve personeli ilaçlar, damlalar, konumlandırma, göz bandı kullanımı ve genel aktiviteler hakkındaki talimatları gözden geçirecektir. Ayrıca bir sonraki takip randevunuzu da planlayacaksınız. Tamamen güvenli ve aracınızı çalıştırabilecek durumda olana kadar araç kullanmamalısınız; bu, ameliyatı takiben birkaç günden birkaç haftaya kadar değişebilir.
İyileşme: Şaşırtıcı bir şekilde, vitrektomi ve vitrözün çıkarılmasının göz sağlığı üzerinde çok az etkisi vardır. Salin solüsyonu veya gaz kabarcığı yavaş yavaş gözün kendi sıvılarıyla (sulu mizah) değiştirilir.
Daha ciddi durumların iyileşmesine yardımcı olmak için vitröz yerine silikon yağı kullanılıyorsa, silikon yağını çıkarmak için ameliyattan birkaç ay sonra ikinci bir prosedür gerçekleştirilebilir. Ameliyat sonrasında göz kapaklarında geçici bir miktar şişlik, göz çevresinde morarma ve kızarıklık olabilir, ancak bunlar nispeten hızlı bir şekilde düzelir.
Ameliyattan sonra gözünüzde bir şey varmış gibi hafif bir his yaygındır, ancak olağandışı iltihaplanma veya yüksek göz tansiyonu olmadıkça şiddetli ağrı nadirdir. İlaçlı göz damlaları, gözün iyileşmesine yardımcı olmak için çok önemlidir.
Çoğu tıbbi durumda olduğu gibi, göz ameliyattan önce ne kadar sağlıklı olursa, gözün çabuk iyileşme olasılığı o kadar artar ve görme iyileşir. Bazı hastalar, prosedürü takip eden birkaç gün görüşte bir azalma olduğunu fark edeceklerdir. Diğerleri, özellikle bir gaz kabarcığı veya silikon yağı kullanılıyorsa, görmenin iyileşmesi için haftalar hatta aylar gerekebilir.
Güvenlik ve Sonuçlar: Ciddi komplikasyonlar nadirdir ve vitrektomi için anatomik başarı birçok durumda% 90'ın üzerindedir. Enstrümantasyon, teknikler ve vitröz ve retina hastalıklarının anlaşılmasındaki gelişmeler, vitrektomi ve retina cerrahisini daha başarılı hale getirmiştir.
Makula deliği gibi bir zamanlar tedavisi mümkün olmayan hastalıklar için cerrahi artık rutin olarak mükemmel sonuçlarla gerçekleştiriliyor. Vitreus cerrahisi endikasyonlarının listesi büyümeye devam ediyor. Doğrudan retina üzerinde veya yakınında çalışma yeteneği, yalnızca görme kaybını önlemek için değil, aynı zamanda görme yeteneğimizi geri yüklemek ve geliştirmek için de gelecek için büyük umut vaat ediyor.